שרת הוא תוכנת מחשב או מכונה שמציעה שירותים לתוכניות או התקנים אחרים, המכונה "clients". ישנם סוגים שונים של שרתים: שרתי אינטרנט, שרתי מסדי נתונים, שרתי יישומים, שרתי מחשוב ענן, שרתי קבצים, שרתי דואר, שרתי DNS ועוד.
נתח השימוש עבור מערכות הפעלה דמויות יוניקס השתפר מאוד במהלך השנים, בעיקר בשרתים, כאשר הפצות לינוקס עומדות בחזית. כיום אחוז גדול יותר מהשרתים באינטרנט ומרכזי נתונים ברחבי העולם מפעילים מערכת הפעלה מבוססת לינוקס.
רק כדי לגרום לך להבין יותר את הכוח של לינוקס בהנעת האינטרנט, חברות כמו גוגל, פייסבוק, טוויטר, אמזון ורבות אחרות, לכולן יש את השרתים שלהן פועלים על תוכנת שרת מבוססת לינוקס. אפילו מחשב העל החזק ביותר בעולם פועל על מערכת הפעלה מבוססת לינוקס.
הנה כמה מהסיבות העיקריות לכך שתוכנת שרת Linux טובה יותר מ-Windows או פלטפורמות אחרות, להפעלת מחשבי שרת.
חינם וקוד פתוח
לינוקס או GNU/Linux היא חינמית וקוד פתוח; אתה יכול לראות את קוד המקור המשמש ליצירת לינוקס (קרנל). אתה יכול לבדוק את הקוד כדי לאתר באגים, לחקור פרצות אבטחה, או פשוט ללמוד מה הקוד הזה עושה במחשב(ים) שלך.
בנוסף, אתה יכול בקלות לפתח ולהתקין תוכניות משלך במערכת הפעלה לינוקס בגלל ממשקי תכנות זמינים רבים שאתה צריך. עם כל התכונות לעיל, אתה יכול להתאים מערכת הפעלה לינוקס ברמות הבסיסיות ביותר שלה, כדי להתאים לצרכי השרת שלך בניגוד ל-Windows.
יציבות ואמינות
לינוקס מבוססת יוניקס ו-Unix תוכננה במקור כדי לספק סביבה חזקה, יציבה ואמינה אך קלה לשימוש. מערכות לינוקס ידועות ביציבות ובאמינות שלהן, שרתי לינוקס רבים באינטרנט פועלים כבר שנים ללא תקלה או אפילו מופעלים מחדש.
השאלה היא מה בעצם הופך את מערכות לינוקס ליציבות. ישנם גורמים מכריעים רבים הכוללים ניהול של תצורות מערכת ותוכניות, ניהול תהליכים, הטמעת אבטחה ועוד.
בלינוקס, אתה יכול לשנות קובץ תצורה של מערכת או תוכנית ולבצע את השינויים מבלי לאתחל את השרת בהכרח, מה שלא קורה עם Windows. הוא מציע גם מנגנונים יעילים ואמינים של ניהול תהליכים.
לינוקס היא גם מאובטחת, היא מגבילה מאוד השפעה ממקורות חיצוניים (משתמשים, תוכניות או מערכות) שעלולים לערער את היציבות בשרת, כפי שיוסבר בהמשך הנקודה הבאה.
אבטחה
לינוקס היא ללא ספק הליבה המאובטחת ביותר שיש, מה שהופך מערכות הפעלה מבוססות לינוקס לאבטחות ומתאימות לשרתים. כדי להיות שימושי, שרת צריך להיות מסוגל לקבל בקשות לשירותים מלקוחות מרוחקים, ושרת תמיד פגיע בכך שהוא מאפשר גישה כלשהי ליציאות שלו. לינוקס מיישמת מגוון מנגנוני אבטחה לאבטחת קבצים ושירותים מפני התקפות וניצול לרעה.
SELinux מבטיח למשל ששרת HTTP, שרת FTP, שרת Samba או שרת DNS יכולים לגשת רק לקבוצה מוגבלת של קבצים במערכת כפי שהוגדרה על ידי הקשרי קבצים ולאפשר רק קבוצה מוגבלת של תכונות כפי שהוגדרו על ידי בוליאנים.
בסך הכל, בלינוקס, לפני שכל משתמש/קבוצה או תוכנה של המערכת ניגשת למשאב או מפעילה קובץ/תוכנית היא חייבת לקבל את ההרשאות המתאימות, אחרת כל פעולה לא מורשית תמיד נחסמת.
גמישות
לינוקס כל כך חזקה וגמישה. אתה יכול לכוון אותה כדי לענות על צורכי השרת שלך: זה מאפשר לך לעשות מה שאתה רוצה (אם אפשר). אתה יכול להתקין GUI (ממשק משתמש גרפי) או פשוט להפעיל את השרת שלך באמצעות מסוף בלבד.
הוא מציע אלפי כלי עזר/כלים שאתה יכול לבחור מהם לעשות דברים כמו ביצוע הפעלת מערכת וניהול שירותים, הוספת משתמשים, ניהול רשתות ודיסקים, התקנת תוכנה, ניטור ביצועים ובאופן כללי אבטחת וניהול השרת שלך. זה גם מאפשר לך לבחור להתקין קבצים בינאריים או לבנות תוכניות מקוד מקור.
חשוב לציין, מעטפת לינוקס מספקת מבני תכנות מעשיים המאפשרים לך לקבל החלטות, לבצע פקודות שוב ושוב, ליצור פונקציות/כלי שירות/כלים חדשים ומשימות ניהול יומיות אוטומטיות של שרתים.
בעיקרון, לינוקס נותנת לך שליטה מוחלטת על המכונה, ועוזרת לך לבנות ולהתאים אישית שרת בדיוק כמו שאתה רוצה.
תמיכה בחומרה
ללינוקס יש תמיכה יציבה עבור שילוב של ארכיטקטורות מחשב, הן בחומרה מודרנית והן בחומרה ישנה למדי. זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שהופכים את לינוקס לטוב יותר מ-Windows עבור שרתים, כלומר אם יש לך תקציב קטן לרכישת חומרה.
עלות ותחזוקה
לבסוף, העלות הכוללת של בעלות ותחזוקה של שרת לינוקס נמוכה יותר בהשוואה לשרת Windows, מבחינת דמי רישוי, עלויות רכישת תוכנה/חומרה ותחזוקה, שירותי תמיכת מערכת ועלויות אדמיניסטרטיביות.
לסיכום
לינוקס הפכה לפלטפורמה יעילה ואמינה למערכות עסקיות בחברות קטנות, בינוניות עד גדולות רבות. אחוז גדול יותר מהשרתים המפעילים את האינטרנט פועלים על מערכת הפעלה מבוססת לינוקס.
היתרונות של לינוקס ברורים וזו הסיבה גם שרוב מכריע של אתרי וורדפרס מאוחסנים בשרתי לינוקס. אחסון אתר וורדפרס על שרת לינוקס מביא איתו איכויות ששום מערכת הפעלה אחרת לא יכולה להשתוות לה.
השארת תגובה