מ-Wix ועד דרופל, וורדפרס מתחרה היום בעשרות מערכות וכלים לבניית אתרים. האם המערכת הוותיקה עדיין מסוגלת לתת פייט ליריבים שלה? יצאנו לבדוק את האפשרויות הבולטות בשוק בניית האתרים כיום.
שבע-עשרה שנים חלפו מאז שוורדפרס הושקה לראשונה, והרבה מים חלפו מתחת לגשר. וורדפרס היא כבר הרבה יותר ממערכת בלוגים פשוטה, ובתוך שנים הפכה לאחד הפתרונות הפופולריים בכל הקשור לבניית אתרים. אולם כיום, שוק בניית האתרים משתנה – ומול וורדפרס עומדים יריבים חדשים.
בהתחלה, וורדפרס התחרתה בעיקר מול מערכת קוד פתוח אחרות – כמו דרופל או ג'ומלה. עם השנים, תמונת המצב בשוק השתנתה. בחסות עלייתה המהירה של Wix, שוק בניית האתרים התעצב מחדש – עם שורת פתרונות חדשים שמאיימים על הדומיננטיות של וורדפרס הוותיקה. האם הם מסוגלים לאיים עליה? אנחנו נבחון אותם אחד אחד.
Wix.com: פשוט, קל ומתוצרת הארץ
האימפריה העולה של תחום בניית האתרים יושבת כאן בארץ – עם מטה בנמל תל אביב. הסטארט-אפ הישראלי הוקם באלפיים ושש, והציע פתרון חינמי לבניית אתרים באמצעות טכנולוגיית פלאש המושמצת של אדובי. רק באלפיים ושתיים-עשרה עברו ב-Wix ל-HTML5, ובמהרה זינקו והפכו לחברת ענק בשווי מיליארדים.
Wix מציעה היום שלושה פתרונות לבניית אתרים: המערכת הקלאסית שבנויה על ממשק drag&drop, כלי בינה מלאכותית לבנייה אוטומטית של אתרים פשוטים – ועורך חדש בשם Editor X שנמצא כיום בשלב הבטא.
היתרון היחסי של Wix הוא קלות השימוש במערכת: כל אחד יכול להקים באמצעותה אתר פשוט בעל מראה מקצועי. אולם עבור משתמשים בעלי צרכים מורכבים יותר, עלולים להתגלות במהרה פגמים משמעותיים ב-Wix. המערכת עושה עבודה גרועה מאוד מבחינת SEO, היא לא תומכת בצורה מלאה בכל הדפדפנים ומכשירי המובייל – ומדיניות הגן הסגור שלה מגבילה את מרחב התמרון של הלקוח. מי שרוצה להסיר את הפרסומות המובנות מהאתר שלו ולחבר דומיין משלו – נדרש לשלם החל מ-8.5 דולרים בחודש.
בשורה התחתונה: האופציה הקלה ביותר למי שרוצה להקים אתר בעצמו בפשטות ובמהירות, ומוכן להתעלם מכמה חסרונות משמעותיים.
Drupal: העוצמתית ביותר
דרופל היא אחת ממערכות ה-CMS המתקדמות והוותיקות בשוק, שבמשך שנים הייתה חלק מ"השילוש הקדוש" של התחום – לצד וורדפרס וג'ומלה. עלייתם של המתחרים החדשים דחקה את רגליהן של השלוש, אבל הן נותרו שחקניות משמעותיות בתחום.
גם היום, דרופל היא אחת המתחרות המשמעותיות של וורדפרס. מדובר במערכת בקוד פתוח בעלת יכולות מתקדמות ביותר – שכנראה עולה מהבחינה הזאת על וורדפרס וג'ומלה. עם זאת, דרופל היא גם הקשה ביותר לתפעול מבין השלוש – ומצריכה ידע טכני משמעותי.
כמו וורדפרס, גם דרופל לא עולה כסף – מלבד עלויות האחסון שהלקוח צריך לארגן בעצמו.
בשורה התחתונה: מאפשרת לך לעשות כמעט הכל – אם יש לך את הידע הטכני.
Webflow: בחירת המעצבים
אם דרופל היא מערכת שנתפרה לצרכים של מתכנתים כבדים, אז Webflow היא תמונת המראה שלה: מערכת שמיועדת בעיקר למעצבים. מדובר בשירות עם ממשק drag&drop דומה לזה של Wix, אבל כזה שמייצר קוד נקי יותר – עם הרבה יותר אפשרויות. מהצד השני, Webflow גם הרבה פחות פשוטה לעבודה בהשוואה ל-Wix.
מאז שהושקה, Webflow צברה קהל תומכים אדוק – שמורכב ברובו ממעצבים גרפיים. החברה משווקת את עצמה כפתרון בניית אתרים שלא מחייב עבודה עם קוד – ונשארת נאמנה לסלוגן הזה. המחיר מתחיל מ-12 דולר לחודש ויכול להגיע עד 39 דולרים, וכמו Wix – גם כאן מדובר בשירות במתכונת גן סגור.
בשורה התחתונה: מוצר מצוין עם תג מחיר גבוה – והיעדר שליטה מלאה על האתר.
Ghost.org: נקמת הבלוגים
אי שם בהתחלה, וורדפרס הייתה בעיקר פלטפורמה לניהול בלוגים. היום, כמובן – המערכת מסוגלת לעשות הרבה יותר מזה. אבל יש מי שעדיין זקוקים לבלוגים פשוטים – ויש מי שעדיין מחפשים פלטפורמה לניהול אתרים כאלה.
Ghost מנסה להיכנס בדיוק לנישה הזאת. מדובר במערכת לניהול בלוגים – שלא מנסה להיות יותר מזה. המחיר מתחיל מ-29 דולר לחודש, והמערכת מאפשרת לכל לקוח לגבות בעצמו תשלום ממנויים וגולשים.
היתרון הגדול של Ghost הוא גם החיסרון שלה. זו פלטפורמה לניהול בלוגים, שעדיין לא מותאמת לניהול אתרי תדמית או פרויקטים מורכבים יותר.
בשורה התחתונה: פתרון מעוניין למי שרוצה לנהל בלוג מקוון – וזהו.
הגברת הזקנה של מערכות ניהול האתרים עדיין לא אמרה את המילה האחרונה
אין ספק שהשוק נמצא היום בנקודת רתיחה, עם אינספור מתחרים שנאבקים על דומיננטיות. אבל בסופו של דבר, אף אחת מהאפשרויות לא מסוגלת להתעלות על וורדפרס. המערכת הוותיקה משלבת בתוכה את היתרונות של כל המתחרים: ההתאמה האישית של דרופל, הקוד הנקי של Webflow, נוחות השימוש של ויקס והבלוגים הנוחים של Ghost.
וורדפרס עושה את כל זה בקוד פתוח, בחינם – ועם אינספור אפשרויות להתאמה אישית באמצעות תבניות ותוספים. גם אחרי יותר מעשור, שוק בניית אתרי וורדפרס חם מתמיד והגברת הזקנה של מערכות ניהול האתרים עדיין לא אמרה את המילה האחרונה.
השארת תגובה